Як оформити спадщину на непідконтрольній території

Наразі війна на сході України внесла чимало змін у життя, тому переселенці та люди, які проживають на тимчасово непідконтрольних територіях, зіткнулися з проблемою реєстрації спадщини. Оскільки всі довідки та документи, що видаються на території, непідконтрольній Україні, не визнаються та не мають правової сили.

Починаючи з 2014 року, всі нотаріуси на цих територіях не можуть вносити записи до державних реєстрів і відповідно не можуть розпочати процедуру наслідування.

Згідно з чинним законодавством, для того, щоб ініціювати процедуру наслідування, достатньо подати заяву нотаріусу в будь-якому місті України. Після чого нотаріус заведе відповідну справу та зареєструє її у Спадковому реєстрі. Варто мати на увазі, що ці правила діють лише тоді, коли місце реєстрації спадкоємця було місто, селище тощо, що знаходиться на території, непідконтрольній Україні.

Перед тим, як йти до нотаріуса, необхідно отримати всі необхідні документи. Відповідно, основний документ - свідоцтво про смерть, але оскільки цей документ, виданий на території ДНР чи ЛНР не має правової сили, вам необхідно отримати довідку про смерть з медустанови. На цій довідці має стояти український друк! Після цього необхідно звернутися до РАГСу в будь-якому населеному пункті України.

Також необхідно надати паспорт, ІПН та свідоцтво про народження. Якщо у володінні був транспортний засіб або нерухоме майно, необхідно надати документи, що підтверджують право володіння. Слід пам'ятати, що подати заяву про прийняття спадщини необхідно протягом шести місяців від дня смерті, інакше доведеться подавати заяву до суду.

Після того, як ви отримаєте від нотаріуса свідоцтво про спадщину, проблеми не закінчаться, тому що вам доведеться перереєструвати майно. Для того, щоб перереєструвати транспортний засіб, вам необхідно надати документи, що підтверджують право володіння, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та сам транспортний засіб з номерними знаками, виданими на території України. Для того, щоб вивести транспортний засіб із зони СЗГ, вам потрібно буде оформити спеціальний пропуск.

Адвокатське бюро «Власенко, Берестової & партнери» проведуть професійний аналіз вашої проблеми, допоможуть правильно скласти позовну заяву до суду та представлятимуть ваші інтереси.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...