Як оскаржити спадщину

Відповідно до законодавства України, спадкоємці, зазначені у заповіті, мають пріоритет перед прямими родичами померлого та мають право вступити у спадок. Однак цей документ досить часто стає предметом суперечок або шахрайства. Тому розберемося, коли можна оскаржити останню волю покійного в Україні.

Заповідач має право заповідати будь-який об'єкт, незалежно від того, чи є спадкоємець родичем, тому прямі родичі можуть нічого не отримати. Саме цим можуть скористатися шахраї, щоб змусити людину скласти заповіт на користь іншого. Для цього вони використовують психологічний чи фізичний вплив, а також обман.

У яких випадках можна оскаржити останню волю

  1. Заповіт написано під психологічним чи фізичним тиском.
  2. Заповіт написано третьою особою.
  3. Заповіт відповідає встановленої форми.
  4. Заповіт нотаріально не засвідчений.

Для того, щоб оскаржити останню волю померлого, необхідно зібрати документальні докази і подати заяву до суду. У цьому документі потрібно вказати дані заповідача та нотаріуса, вказати факти, що підтверджують недійсність заповіту. Термін подання позову становить три роки з порушення права спадщини.

Якщо у заповідача було погане психічне здоров'я і він приймав сильнодіючі препарати, то останню волю можна оскаржити, надавши письмові показання свідків, медичні довідки та судово-психіатрична експертиза.

Якщо суд визнає останню волю померлого недійсною, то вказаний спадкоємець позбавляється права наслідування на майно.

Під час оформлення заповіту у нотаріуса найкраще застосувати відеозйомку, що надалі зможе підтвердити дієздатність заповідача та його справжність. Присутність свідків під час складання заповіту підтвердить останню волю. Додатково можна отримати довідки з медичних закладів про те, що у вас немає психічних хвороб і ви не вживаєте препарати, що сильно діють.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...