Як допомагає держава опікунам в Україні

У попередніх статтях ми розповідали, як стати опікуном для неповнолітніх дітей та людей похилого віку. У цій статті розповідається про допомогу опікунам від держави.

Якщо ви стали опікуном для неповнолітньої дитини, то держава виплачуватиме щомісячну допомогу. Для отримання такої допомоги необхідно зібрати низку документів та подати їх до органів соцзахисту населення:

  1. Документ, що підтверджує Ваше право на опіку;
  2. Свідоцтво про народження опікуваної дитини;
  3. Довідка про склад сім'ї;
  4. Медичний висновок про інвалідність за його наявності;
  5. Якщо фактичне місце проживання не збігається з місцем реєстрації, то потрібно додатково надати довідку про те, що Ви не отримуєте дану допомогу за місцем реєстрації.

Розмір одержуваної допомоги відповідає двом прожитковим мінімумам для дітей. Якщо Ви отримуєте пенсію або іншу допомогу, то розмір допомоги буде зменшено на її суму.

Розмір прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років у 2023 році складає 2272 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 грн. Отже, якщо ви опікуєте дитину віком 10 років, і ви отримуєте пенсію розміром 2100 грн., то розмір допомоги становитиме 2´2833 – 2100 = 3566 грн.

У тому випадку, якщо ви опікуєте літню людину, то держава виплачуватиме вам допомогу у розмірі від 7 до 15% від прожиткового мінімуму для працездатного населення (на 2023 рік прожитковий мінімум для працездатного населення складає 2684 грн) . При цьому цю допомогу можуть отримати тільки ті, хто не працює і постійно опікується.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...