Як усиновити дитину в Україні

В Україні зараз дуже багато дітей сиріт, які хочуть, щоб їх усиновили, але, на жаль, не кожна сім'я вирішується на такий крок. На жаль, процедура усиновлення так само відштовхує багато сім, тому що вона не з простих.

Відповідно до закону, усиновити дитину в нашій країні можуть особи, які досягли двадцяти одного року та мають п'ятнадцятирічну різницю у віці між усиновлювачем та дитиною. Однак, у більшості випадків перевага надається подружнім парам або особам, у яких вже є діти або якщо вони хочуть усиновити двох дітей (брата з сестрою).

Для того, щоб усиновити дитину, необхідно подати письмову заяву до служби у справах дітей та стати кандидатом. Разом із заявою потрібно додати копію паспорта, довідку про заробітну плату за останні шість місяців, довідку про відсутність судимості, медичний висновок про здоров'я, копію документа, що підтверджує наявність житла. Якщо усиновителем є подружня пара, то необхідно надати копію свідоцтва про шлюб та нотаріально завірену згоду другого чоловіка.

Якщо служба схвалить цю заявку, то вас поставлять у чергу на усиновлення і тільки тоді можна буде розпочати процедуру. Тепер ви зможете особисто познайомитися з дитиною, яку ви хочете всиновити і дізнатися про її життя, стан здоров'я та інші дані.

Якщо вас все влаштовує, і ви знайшли контакт з дитиною, то вам потрібно буде написати заяву про усиновлення в службу у справах дітей. Якщо рішення служби буде позитивним, документ на усиновлення подадуть до суду, після чого виноситься рішення суду.

Після отримання позитивного рішення суду, усиновлювач зобов'язаний забрати дитину до себе, надавши копію цього рішення.

У тому випадку, якщо немає охочих усиновити дитину з громадян України, то усиновити її може іноземець, для цього вона має отримати спеціальний дозвіл. Усиновлення проводиться також, єдина відмінність полягає в тому, що усиновити можна дитину, яка досягла п'ятирічного віку.

Єдине за що доведеться заплатити, то це за судовий збір, який є обов'язковим.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...