Як стягнути матеріальну та чи моральну шкоду у кримінальному провадженні

Якщо Ви, внаслідок неправомірних дій винних осіб, отримали матеріальну та/або моральну шкоду у кримінальному провадженні, то в першу чергу необхідно подати заяву про скоєння кримінального правопорушення або заяву про залучення як потерпілого. Після подання цієї заяви необхідно зібрати докази, що підтверджують суму збитків та подати відповідний позов.

У ЦК України прописано вимоги до структури заяви та її змісту. У разі невідповідності документа суд може відхилити позов і повернути його назад позивачу на доопрацювання. Щоб уникнути відмови у відшкодуванні шкоди, ми рекомендуємо довірити складання позовної заяви та прорахунок розміру матеріальних збитків та/або моральної шкоди досвідченим юристом у даній сфері.

Відповідно до ч. 4 ст. 267 ЦК України суд не може відмовити Вам у задоволенні заяви після закінчення строку позовної давності, оскільки в КПК України ця причина відсутня.

Позов необхідно подати під час збору доказів слідчим або до моменту зачитування звинувачень прокурором судді. Відповідно, не можна подати цю заяву у процесі вивчення доказів судом або під час апеляції. Якщо ж ви не встигли подати цей документ чи судову справу вже закрито, то відшкодувати збитки можна у порядку, визначеному ЦПК України та в межах строків позовної давності.

При поданні заяви про відшкодування матеріальних збитків потерпілий звільняється від сплати судового збору, тоді як при відшкодуванні моральної шкоди, позивач зобов'язаний сплатити судовий збір у вигляді 1% від суми у позовній заяві. На практиці найчастіше суд відмовляє у розгляді цієї заяви за відсутності оплати збору.

Адвокатське бюро «Власенко, Берестової & партнери» допоможе Вам правильно оформити позовну заяву, підготувати документи, що підтверджують розмір матеріальних збитків або моральної шкоди.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...