Які права мають працівники на випробувальному терміні?

Багатьох хвилює, які права вони мають під час випробувального терміну. Так само багато хто плутає стажування та випробувальний термін, оскільки не знає у чому їх різниця. Давайте розберемося докладніше, які права у вас є і на що потрібно звертати увагу при влаштуванні на роботу.

Випробовувальний термін – період, під час якого роботодавець може переконатися у вашій кваліфікації та чи підходите ви йому. На момент прийняття такого працівника обов'язково укладається трудовий договір та видається відповідний наказ. Чому це важливо? У такому разі у вас одразу йде трудовий стаж навіть у тому випадку, якщо вас не приймуть на роботу. Ви матимете право на лікарняні, оплату переробки, відрядження і т.д.

Згідно з КЗпП, заробітна плата на випробувальному терміні не встановлюється, головне, щоб вона не була нижчою за встановлений мінімум. Багато роботодавців спеціально встановлюють її нижче з автоматичним підвищенням після успішного проходження випробування.

До того ж не всі знають, що не всіх можна приймати на випробування, так, згідно зі статтею 26 КЗпП, від випробувального терміну захищені переселенці, неповнолітні особи, які закінчили виші та самотні матері з дітьми, які не достригли чотирнадцятирічного віку.

Термін такого випробування не може перевищувати одного місяця для робітничих професій (офісних працівників, прибиральниць та інших). Для решти професій закон встановлює термін до трьох місяців. У тому випадку, якщо на роботі сформована профспілка, то за погодженням з нею термін може становити шість місяців.

Якщо ви раптом захворіли, термін перебування на лікарняному не включається в термін випробування.

Роботодавець може продовжити випробування до шести місяців, лише якщо це буде узгоджено з профспілкою. У решті випадків продовження випробувального терміну незаконне.

У тому випадку, якщо ви не пройдете це випробування, то вас звільнять, як не пройшло випробування, при цьому, якщо ви були офіційно оформлені, цей період буде внесений в трудову книжку.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...