Шахрайські схеми з нерухомістю в Україні

Всі ми чули у новинах про те, що люди стають жертвами шахраїв під час придбання квартири чи будинку. Найчастіше шахраї орендують нерухомість, а потім видають себе за власника квартири. Переконати жертву їм допомагають підроблені документи та довідки. Розберемося, що потрібно знати перед придбаванням житла, щоб не стати жертвою таких схем.

Для того, щоб покращити ситуацію на ринку житла та зменшити кількість шахрайських схем, у 2013 році було створено Державний реєстр прав на нерухоме майно. Варто зазначити, що жертвами шахраїв можуть стати люди, які оформляли договори купівлі-продажу за старими нормами, оскільки їхні договори існують лише письмово, а довідки з БТІ можна легко підробити.

У даному випадку, щоб не допустити можливості незаконного продажу Вашої квартири, ми рекомендуємо зареєструвати ваші права у Державному реєстрі, що дозволить значно ускладнити процес підробки документів та зменшити можливість незаконного перепродажу майна.

Якщо Ви таки стали жертвою такої схеми, то Вам необхідно написати заяву в поліцію і подати заяву до суду, щоб вилучити житло з незаконного володіння. У більшості випадків суди стають на бік первісного господаря нерухомого майна, оскільки він втратив квартиру без його відома та згоди.

Всі ми знаємо, що у спробі незаконно збагатитися люди можуть піти на багато і нотаріуси не є винятком. Тому якщо Ви купуєте житло за дорученням, то вам варто бути дуже уважним та обережним. Нечесні нотаріуси можуть видати підставній особі доручення на повне розпорядження квартирою чи будинком без відома господаря та єдиним, що буде в ній підробленим – підпис власника. Щоб уберегти себе, свої гроші та майно, ми рекомендуємо Вам прийти та поспілкуватися з сусідами, дізнатися про господаря, де він знаходиться, чи знають вони про його бажання продати квартиру. Після цього потрібно зателефонувати з власником і бажано по відео зв'язку, дізнайтеся у нього про його сусідів, комунальні платежі та іншу інформацію, про яку шахраї можуть не знати. В обов'язковому порядку не передавайте гроші у нотаріуса, а переказуйте їх лише на банківський рахунок господаря даного житла.

Наступна схема ґрунтується на тому, що власник квартири має борг або нібито завдав майнової шкоди, внаслідок чого на нього подають до суду про запит боргу та накладення арешту на його майно. У цьому випадку стати жертвою шахраїв можуть люди, які перебувають за кордоном. Надалі, якщо суд визнає вас винним, то він може накласти арешт на вашу нерухомість, яка в подальшому буде реалізована на загальному аукціоні, а гроші, отримані від продажу, будуть переведені зловмисникам.

Щоб не стати жертвою такої шахрайської схеми, ми рекомендуємо Вам попросити родичів, щоб вони перевіряли вашу поштову скриньку. Також варто періодично перевіряти, чи не відкрито проти Вас судову справу.

Ми розглянули основні шахрайські схеми, сподіваємось, що вони допоможуть вам не стати жертвою шахраїв! Будьте гранично обережні при оформленні договорів купівлі-продажу, переказуйте гроші лише банківським переказом, звертайтеся лише до перевірених нотаріусів та ріелторів!

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...