Покарання за несплату кредиту. Які наслідки і що вам загрожує

В даний час перспектива взяти кредит і купити, що вам хочеться дуже приваблива. Їх пропонують у всіх великих магазинах побутової техніки і не лише. Якщо у вас позитивна історія у банку та хороша зарплата, то проблем не буде. Однак, ніхто з нас не застрахований від ситуацій, коли фірма, на якій ви працюєте, починає відчувати фінансові труднощі, а то й зовсім закрилася, внаслідок чого ви починаєте прострочувати платежі по кредиту. Одна річ якщо ви прострочили кілька платежів і зовсім інше – якщо перестали платити зовсім. То що робити якщо ви перестали виплачувати платежі?

Спочатку необхідно зрозуміти, які засоби тиску мають банки. На перших етапах вони залучатимуть спеціальні відділи роботи з такими клієнтами, які дзвонитимуть і нагадуватимуть про необхідність сплатити відповідний платіж або погасити кредит. Надалі ваш кредит може бути проданий, без вашого відома, іншому банку чи колекторській фірмі.

У разі методи впливу стандартні, постійні дзвінки з вимогою погасити борг, які рідко супроводжуються погрозами. Ми рекомендуємо записувати подібні розмови, попередньо повідомляючи про це, щоб потім мати докази неправомірних дій банку чи колекторської фірми. Якщо ці загрози стають серйознішими, ви маєте право написати заяву в поліцію або прокуратуру.

Відповідно до Закону України, дані взаємини регулюються Цивільним кодексом України і, як наслідок, кримінальна відповідальність вам не загрожує. Звичайно, співробітники банку чи колектори можуть загрожувати нею, хоча на практиці довести шахрайство дуже складно. Тому, єдиний правовий спосіб, яким вони можуть отримати гроші є судовий позов.

Якщо рухоме чи нерухоме майно не було залишено у вигляді застави за кредит, то жоден банк чи колекторське бюро не може його забрати без рішення суду. А якщо такого майна немає, то єдиний спосіб отримати назад вкладені кошти, є відчуження коштів із вашої заробітної плати. Тут варто зазначити, що цей спосіб відбувається лише за рішенням виконавчої служби і не може перевищувати 20% вашої заробітної плати на місяць.

Якщо ваш борг був проданий іншому банку або колекторській фірмі, то, перш ніж вимагати від вас гроші, вам повинні надати завірену копію договору або виписку з договору про продаж вашого кредиту або боргу, і тільки після цього інша сторона має право вимагати кошти. Також вам повинні надати реквізити для погашення вашого боргу.

Якщо ж справа дійшла до суду, то позовна заява може бути подана мировому судді, який може ухвалити рішення без виклику відповідача. В даному випадку рішення можна скасувати, грамотно подавши відповідну заяву. Інша справа, якщо банк подасть дану заяву до районного суду, тут, згідно із законодавством, існує два варіанти. Розгляд справи у суді відповідно до реєстрації банку або місця реєстрації.

У цьому випадку ми рекомендуємо залучити досвідчених адвокатів, які допоможуть вам скласти правильну стратегію захисту та вивчити правильність оформлення документів. Що, у свою чергу, може дозволити списати частину боргу та отримати спрощені умови повернення, а у разі неправильно оформлених документів, уникнути сплати всього боргу з неможливістю подання повторного позову.

Адвокатське бюро «Власенко, Берестової & партнери» допоможе вам у відстоюванні ваших прав під час судового процесу, побудові правильної стратегії та вивченні всіх необхідних документів. Записуйтесь до нас на консультацію і ми з радістю проконсультуємо вас!

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...