Отримання спадщини за кордоном

У зв'язку з тим, що нині дедалі більше людей їдуть на заробітки чи проживають за кордоном, то й кількість померлих з тих чи інших причин за кордоном громадян України зросла. Як ми писали в попередніх статтях, початком процедури набуття спадщини є свідоцтво про смерть, але як його отримати, якщо це сталося в іншій країні?

Подібні запити надходять не лише від фізичних осіб, а й від нотаріусів, яким необхідно з'ясувати можливість видачі свідоцтва про вступ у спадщину. В даному випадку виникає низка проблемних питань, як отримати свідоцтво про смерть, як перевірити, чи є особа, яка претендує на спадщину прямим спадкоємцем, як дізнатися про наявність заповіту тощо.

У цій ситуації варто зазначити, що у кожній країні спадкове право відрізняється, тому для врегулювання даних відносин необхідно спиратися на розділ «Колізійні норми щодо наслідування» Закону України про МПП. Він визначає закон якої країни має бути застосований. Крім цього, Україна підписала безліч міжнародних договорів та консульських конвенцій з безліччю держав, які присвячені питанням міжнародного успадкування.

Наразі найпоширенішою ситуацією є: майно знаходиться на території України, а власник загинув закордоном. У разі нотаріусу необхідно використовувати ст. 70-72 Закону України про МПП.

Відповідно до вищезгаданих статей спадкоємець, який звернувся в межах встановленого шестимісячного строку, зобов'язаний повідомити нотаріуса про можливих інших спадкоємців. У разі, якщо нотаріусу стає відомо інших спадкоємців, він зобов'язаний їх повідомити.

Якщо інших спадкоємців немає, то після того, як нотаріус отримає всі необхідні документи, що підтверджують спорідненість, заповіт (за його наявності), документи на рухоме та нерухоме майно після закінчення шестимісячного строку зобов'язаний видати свідоцтво про право на спадщину.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...