Проблема встановлення винуватця ДТП та проблема стягнення збитків

  1. Як встановити, хто винен у ДТП.
  2. Стягнення збитків (матеріального та/або морального).

Що робити, якщо потрапили до ДТП? Згідно з п. 2 правил дорожнього руху, при дорожньо-транспортній пригоді, необхідно:

  1. Зупинити транспортний засіб, заглушити двигун, увімкнути аварійку;
  2. З'ясувати, чи постраждалі, за необхідності викликати швидку;
  3. Сфотографувати чи зняти на відео місце аварії, пошкодження транспортного засобу;
  4. Викликати поліцію, адвоката з ДТП.

Також краще знайти свідків, записати їх дані (ПІБ, номер телефону), записи з камер відеоспостереження, відеореєстраторів. Будь-які законні докази невинності у ДТП можна буде використовувати у суді.

Не рекомендується після ДТП наступне:

  1. Залишати місце ДТП;
  2. Пересувати ТЗ, прибирати, ставити на місце деталі, що відпали внаслідок ДТП;
  3. Встрявати в перепалку, агресивно поводитися.

Якщо винуватець ДТП зник з місця події, необхідно записати його дані (які можна встигнути запам'ятати: номер, марка, модель транспортного засобу, помітні пошкодження) і передати поліції. Далі справа передається до суду.

Суд виносить рішення на підставі свідчень та інших даних про подію. Якщо за ДТП не було постраждалих, то справа розглядається в адміністративному суді. Нанесення каліцтв, травм різного характеру та смертельного результату – порушується кримінальна справа. Після того, як буде отримано рішення суду, із зазначенням винного у ДТП, сторона, що потерпіла, може вимагати відшкодування збитків.

Як же відбувається стягнення збитків

Збитки у разі ДТП можна поділити на матеріальні та моральні. Матеріальні збитки – це збитки заподіяні фізично (псування ТЗ, витрати на лікування, відновлення після аварії).

Моральні збитки – ті переживання, які зазнала людина, внаслідок каліцтв, лікування, тощо.

Звичайно, краще скористатися юридичною допомогою при ДТП якнайшвидше. Це підвищить шанси на успіх у справі, навіть за наявності вини.

Для стягнення матеріальних збитків з ремонту ТЗ та лікування важливо зберігати всі чеки, рахунки-фактури та інші документи, що підтверджують, що на ремонт/лікування були витрачені кошти. Для стягнення моральної шкоди також можуть знадобитися чеки/квитанції, а також висновки судмедекспертизи. Якщо через ДТП, в якій заявник не винен, було втрачено можливість працювати, так само можна подати заяву на відшкодування втраченого заробітку. Визначення розміру відшкодування моральної шкоди визначається судом у 3-х випадках:

  1. За основу береться та сума, яку озвучує позивач, та коригується принципами розумності та справедливості (згідно зі ст. 23 ЦКУ);
  2. Призначається судово-психологічна експертиза, у якій оцінюється ступінь моральної шкоди, та її грошовий еквівалент. Цей варіант який завжди застосовний, т.к. така експертиза може тривати рік і більше;
  3. Суд сам призначає розмір компенсації моральної шкоди, виходячи з загальної картини справи.

Скориставшись послугами грамотного адвоката щодо ДТП, можна розраховувати на відшкодування моральної шкоди.

Відшкодування збитків може бути як з боку винного, так і страхового. Т.к. в Україні діє закон «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», частково збитки може відшкодувати страхова компанія. Зазвичай це збитки матеріального характеру. Відшкодування моральних збитків страховою компанією – рідкість.

Відповідно до ст. 1207 ЦК України, у разі неможливості встановити винного у ДТП, відшкодування матеріальних збитків покладається на державу.

У будь-якому випадку, щоб уникнути подібних розглядів, необхідно дотримуватися ПДР. Якщо ситуація вже сталася, рекомендується звернутися до автоюриста, для грамотного розгляду справи, та супроводу в суді.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...