Розділ майна при розлученні

Ідеальним варіантом поділу майна є шлюбний договір. У ньому чітко прописується, що й комусь відходить після розлучення. При складанні шлюбного договору важливо враховувати, що розподіл майна має бути приблизно однаковим. Не може один чоловік отримати 80% спільно нажитого майна, а другий 20%.

Якщо ж шлюбний договір не було складено, існує 2 варіанти вирішення майнових спорів: за домовленістю та через суд.

Спільно нажите майно – це майно, яке було придбано\зроблено\подаровано подружжю під час шлюбу. Таким не є:

  • майно, придбане за час шлюбу, але за власні кошти одного з подружжя;
  • майно, набуте до шлюбу;
  • Майно, придбане на підставі договору дарування, або отримане у спадок.

Подільне майно – те, що може бути поділено на рівних частках безпосередньо самим майном, чи фінансовим еквівалентом.

Неподільне майно – те, що не можна поділити без втрати цільового призначення. Таке майно переходить у володіння одного з подружжя з виплатою компенсації іншому.

Як поділити будинок чи квартиру?

Для поділу спільної квартири необхідно подати відповідну позовну заяву про поділ майна, а також копії документів:

  • паспорт та ІПН;
  • правовстановлюючі документи на квартиру;
  • свідоцтво про розірвання шлюбу або рішення суду про розірвання шлюбу;
  • квитанцію про оплату судового збору, зазвичай, 1% від вартості тієї частини житлоплощі, на яку претендує заявник, але не менше 840 грн. 80 коп., станом на 2020 рік.

Документи подаються до суду за місцем розташування квартири. Якщо суд задовольнить позов, то квартира поділяється на так звані «ідеальні частки». Зазвичай це 50/50. Тому у разі розміну квартири, як правило, її простіше продати, і розділити суму навпіл.

З поділом приватного будинку справа трохи інакша. На відміну від квартири будинок можна поділити реально, з присвоєнням кожної частини будинку своєї поштової адреси. Для поділу таким чином необхідно подати клопотання про проведення будівельно-технічної експертизи.

Діти та аліменти

Що робити, якщо є спільні діти?

З ким при розлученні залишиться дитина, вирішує суд. Залежно від ситуації зустрічі другого з дітьми можуть бути не обмежені за часом і частотою, так і заборонені повністю. Також може бути ситуація, коли другому батько дозволяється зустрічатися з дитиною у певні дні тижня на певний час. Місце проживання дитини визначається з умов життя батьків, матеріального забезпечення, та інших чинників (спосіб життя, наявність судимостей тощо. буд.) Якщо дитині менше 10 років, місце проживання визначається судом, або домовленістю батьків. Від 10 до 14 – враховується думка дитини (якщо один із батьків не веде аморальний, асоціальний спосіб життя). Якщо дитині більше 14 років, то вона сама вирішує, з ким вона житиме.

Аліменти, що виплачуються на дитину при розлученні можна поділити на кілька видів:

  1. Аліменти, що виплачуються до повноліття (в Україні це 18 років);
  2. Аліменти, що виплачуються до 23 років, за умови навчання дитини на стаціонарі;
  3. Аліменти, що виплачуються дитині-інвалідові до зняття інвалідності, або довічно.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...