Розділ майна під час розлучення

В цій статті ми розглянемо основні аспекти поділу майна під час розлучення.

Відповідно до норм закону, кожен із подружжя має право на половину майна нажитого під час шлюбу. Розділити майно, майно може пара, яка не перебуває у шлюбі, але живе у фактичних шлюбних відносинах (так званий «цивільний шлюб») у цьому випадку важливим є факт сумісного проживання та ведення спільного побуту, а також важливо довести, що майно було придбано за спільні кошти.

Розділити майно при розірванні фактичних шлюбних відносин у такому разі можна за дотримання кількох умов:

  1. Жоден із пари не перебуває в офіційному шлюбі.
  2. Доведення факту спільного проживання у суді.

Яке ж майно можна поділити? Та майже все, рухоме та нерухоме майно, бізнес, техніку, гроші, а також боргові зобов'язання у банках чи інших фінансових установах.

Щоб довести факт спільного проживання, вам доведеться зібрати свідчення ваших друзів, сусідів, родичів, чеки, які підтвердять, що ви жили разом і були однією родиною.

Варто зазначити, що розділити можна лише те майно, яке було нажите під час шлюбу. Тобто якщо в одного з подружжя була квартира, яку він купив до шлюбу, або ж до «цивільного шлюбу», то таке майно не підлягає поділу.

Як бути, якщо рухоме майно чисто фізично не можна розділити, адже нікому не потрібна половина машини? У такому разі суд оцінює вартість майна та присуджує одному з подружжя рівнозначно половині вартості інше майно.

Яке майно може бути поділено? Майно, яке дісталося одному з подружжя як подарунок і було укладено договір дарування або отримано у спадок. Таке майно може бути поділено. Ми маємо попередити, що в суді такі договори намагатимуться визнати не дійсними.

Також не можна розділити майно, яке було придбано за власний кошт. Особистими вважаються гроші, які були отримані як подарунки, страховки або від продажу майна, придбаного до шлюбу.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...