Поділ бізнес-активів між подружжям

У вас є свій бізнес, який ви заснували у шлюбі і зараз проходите процес поділу майна між подружжям? Цей процес має на увазі не тільки розділ рухомого чи не рухомого майна, а й бізнес-активів. Залежно від форми власності існують свої особливості та нюанси, які знає лише досвідчений адвокат, який спеціалізується у цій галузі права.

На жаль, нині ЗУ точно не регламентує процес розподілу корпоративного майна, що викликає окремі труднощі. Незважаючи на те, що компанія будь-якої форми власності є власністю подружжя, а отже підлягає розділу, суддям доводиться враховувати права та інтереси інших співвласників або акціонерів. Адже кожна справа про поділ бізнес-активів є унікальною і потребує особливого підходу з вивчення всіх особливостей корпоративних прав та порядку з розділу. У цій ситуації істотно спрощує поділ майна спеціальний договір під назвою «угода про поділ» укладений між подружжям.

Відповідно до ст. 61 п. 1 СК власність, що була придбана у шлюбі, у тому числі ділові активи, може бути визнана загальною. Відповідно, будь-яким чином, не можна виключити власність, яка була придбана під час шлюбу, а саме: частки у фірмі або активи акцій, а також дивіденди від них. Однак, слід зазначити, що необхідно враховувати права та інтереси співвласників та порядок реєстрації даних прав.

Акціонерне товариство

Згідно зі статтею 177 ЦК, акції, які були придбані під час шлюбу та за кошти подружжя, також є спільною власністю. Щоб детальніше розуміти особливості, розглянемо поняття акціонерного товариства із частини 1 статті 3 ЗУ про акціонерні товариства. У ній зазначено, що акціонерне товариство є юридичною особою, яка поділена на певну кількість акцій із однаковою вартістю. Права акціонерів підтверджуються акціями, якими вони володіють та визначають їх частки в організації та права. Також акції дають декларація про отримання дивідендів, а разі закриття фірми, на відповідну частку майна цієї компанії.

Якщо один із подружжя, під час шлюбу, придбав пакет акцій певної фірми, який був оформлений на нього, то в період поділу майна він може передати належну частину другому без оповіщення про це інших акціонерів.

Зазначимо кілька моментів, які варто враховувати:

  1. Розділу підлягають одержані дивіденди від акцій.
  2. Слід враховувати вартість окремої акції окремо чи всього пакету загалом.

Якщо одне з подружжя таємно від іншого продасть свій пакет акцій, то інший у майбутньому може вимагати наступне:

  1. Отримання належної йому компенсації від скоєної угоди.
  2. Визнання договору продажу не є дійсним.

ТОВ

Як і попередньому випадку, розділ частки у капіталі ТОВ має свої особливості та нюанси. В даному випадку все складніше, тому що дане суспільство виступає власником капіталу або коштів, які були передані йому засновниками. Відповідно, даний капітал не може бути визнаний таким, що був нажитий у шлюбі. Виходячи з цього, будь-яке спільно нажите майно, яке було передано підприємству, як статутний капітал позбавляється статусу загального і другий чоловік позбавляється прав на нього. Однак тут є один нюанс, другий чоловік має право вимагати компенсацію в тому випадку, якщо даний об'єкт був переданий у статутний капітал на користь сім'ї.

Виходячи з вище сказаного, другий чоловік не має права вимагати майно або кошти, які були внесені до статутного капіталу фірми, однак він має право на компенсацію половини вартості внесеного майна або частини прибутку даної фірми.

У разі, якщо чоловік зможе довести, що ці кошти чи майна було внесено над інтересах сім'ї, то другий позбавляється всіх прав них.

ПП та ФОП

В даний час майно НП або ФОП, якщо воно було створене за рахунок коштів або майна подружжя, також є власністю сім'ї та підлягає поділу. В даному випадку основну роль відіграє джерело придбання майна, якщо це кошти, які були нажиті під час шлюбу, то дане майно підлягає поділу, інакше другий чоловік має право вимагати лише половину отриманого доходу від даного майна.

Розібратися у всіх особливостях поділу комерційних активів усіх видів власності, а також розробити правильну стратегію Вам допоможуть адвокати юридичного бюро «Власенко, Берестова & партнери»!

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...