Зняття арешту з майна - особливості та процедура

Ви зіткнулися з тим, що на ваше майно було накладено арешт і не знаєте, що робити і як його оскаржити? Спочатку розберемося у понятті «арешт майна». Арешт майна – тимчасове позбавлення особи, яка вчинила небезпечне діяння, прав на певне майно та не допустити його псування чи приховування за рішенням суду.

Яке майно підлягає арешту

  • Гроші
  • Нерухоме
  • Рухоме
  • Поточні рахунки в банках
  • Інше

Важливо пам'ятати, якщо дане майно належить підозрюваному на законних підставах, то на нього можна накласти арешт, тільки як доказ у справі для його збереження.

Розглянемо випадки, коли може бути накладено арешт

Щоб гарантувати відшкодування збитків обвинуваченим на його майно, може бути накладений арешт.

  • Застосовано спеціальну конфіскацію до майна.
  • Якщо стаття Кримінального кодексу передбачає конфіскацію майна, то арештоване майно надалі може бути конфісковано.
  • Заарештоване майно, яке проходить доказом у справі та містить інформацію для його розслідування.

Цей захід, як правило, накладається на початку судочинства, однак, іноді у рішенні суду питання заарештованого майна залишається відкритим на довгі роки. Звільнити майно зможуть професійні адвокати, оскільки вони мають доступ до справи та зможуть дізнатися про всі обставини та умови накладення арешту.

Суд не виніс рішення щодо речових доказів

Наприклад, під час розслідування злочину було накладено арешт на майно, яке належить постраждалому і є речовим доказом. Вирок винесено, винного покарано, а доля майна так і залишається не ясною. Для зняття арешту ви можете зробити таке:

Звернутися до суду, який ухвалив вирок і подати клопотання про вирішення питання, пов'язаного з виконанням вироку. Клопотання буде розглянуто протягом 10 днів, в результаті суд виноситиме рішення, яке можна оскаржити в апеляційному суді.

Арешт накладено згідно з чинним кримінальним процесуальним кодексом

Необхідно подати клопотання про зняття арешту з майна до суду або судді, який наклав арешт. Має право звернутися власник, якщо він має докази, що для арешту немає підстав або такі підстави пройшли. Термін розгляду – 3 дні, з обов'язковим повідомленням, у результаті суд виносить ухвалу про зняття арешту або про відмову в клопотанні.

Якщо Вам не вдається зняти арешт самостійно, то адвокати компанії «Власенко, Берестової & партнери» нададуть вам кваліфіковану консультацію та підкажуть правильні шляхи вирішення Вашого питання.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...