ТОП 5 порушень трудового законодавства, якими зловживають роботодавці

В даний час не секрет, що багато підприємств та компаній порушують трудові права їхніх працівників. Наприклад, поширеною практикою є звільнення співробітника за власним бажанням, хоча звільнення за погодженням сторін нічим не відрізняється, крім того, що дозволяє людині відразу стати в центр зайнятості та отримувати допомогу.

Розглянемо детальніше основні порушення трудового законодавства.

Випробовувальний термін без оформлення трудового договору.

Випробовувальний термін для нового співробітника – нормальна практика, адже невідомо, як він виконуватиме свої обов'язки. На жаль, багато фірм пропонують у цей період працювати безкоштовно або за меншу плату, ніж у решти співробітників, що є порушенням. Незалежно від того візьмуть вас на роботу чи ні, то ви втратите стаж та оплату вашої праці (або отримаєте менше) за цей час.

При оформленні договору новий працівник, прийнятий на випробувальний термін, одразу отримує всі трудові права, включаючи право на повноцінну оплату праці. При цьому з першого робочого дня нараховується трудовий стаж.

Цей договір не гарантує, що після закінчення випробувального терміну вас приймуть на роботу, оскільки співробітника можуть звільнити, як не пройшло випробування.

Випробувальний термін перевищує три місяці.

Відповідно до чинного законодавства випробувальний термін не може перевищувати три місяці, а в окремих випадках і лише за погодженням із профспілкою – шість місяців. На жаль, багато людей не знають своїх прав і можуть погоджуватися на продовження терміну, особливо якщо вони працюють без трудового договору.

Необґрунтоване стажування на підприємстві.

Давайте розберемося, що має на увазі під собою поняття стажування. Стажування – навчання практичним навичкам з виробництва до прийому працівника працювати. Відповідно вона може бути запропонована лише особам, які претендують на посаду, яка потребує певного досвіду роботи. При цьому вона може бути як оплачуваною, так і ні.

Якщо вам пропонують пройти стажування, варто добре подумати, а чи потрібна вам така робота? Швидше за все після закінчення такого стажування вам відмовить у прийомі на роботу, щоб прийняти наступного стажера.

Робота без договору та офіційного оформлення.

Найбільш грубе правопорушення – робота без офіційного працевлаштування та отримання заробітної плати у конверті. Багато хто може сказати, навіщо мені офіційне працевлаштування і платити податки, адже тоді я фактично отримуватиму менше. Не оформлений працівник немає ніяких трудових правий і гарантій, і не зможе захистити свої права, оскільки немає доказів трудових відносин.

На жаль, в даний час багато роботодавців можуть не надавати всі трудові права та гарантії. Наприклад, це може бути неоплачувана лікарняна або менша відпустка. У таких випадках при прийомі на роботу вас можуть змусити написати заяву про звільнення за власним бажанням без дати одразу із заявою про прийом на роботу.

Договір цивільно-правового характеру замість трудового.

Роботодавці можуть запропонувати укласти договір ЦПХ замість трудового виконання певних робіт чи послуг. Даних договір породжує цивільно-правові відносини, а чи не трудові і працівник не має жодних трудових правий і гарантій. Також мало хто знає, що, оплачуючи роботу за цим договором, фірма повинна сплатити за вас усі податки і підписати акт виконаних робіт. Якщо вам просто видають гроші, то швидше за все цей договір лише формальність і за вас ніяких відрахувань не робили.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...