Що робити, якщо Вас зупинили і звинувачують у водінні не тверезому вигляді?

У зв'язку з тим, що відповідальність за водіння у нетверезому стані, згідно зі ст. 130 КУпАП, значно зросла, то й кількість адміністративних протоколів збільшилась, а відтак і звернень водіїв до суду.

Нині залишилася проблема визначення складу правопорушення, у своїй відсутня градація штрафів залежно від ступеня провини та характеру правопорушення. Розглянемо докладніше, що потрібно робити, якщо Вас зупинили і ставлять за провину водіння в нетверезому вигляді.

По-перше, Ви повинні усвідомлювати, що відмова від проходження огляду алкогольного чи наркотичного сп'яніння дає право поліцейським скласти протокол.

Існує два способи пройти цей огляд:

  1. На місці з використанням спеціальних засобів фіксації.
  2. У медичній установі за умови видачі направлення поліцейським.

Розглянемо процес проходження огляду дома:

  1. Поліцейський повинен проінформувати Вас про порядок використання алкометра та надати сертифікат та документи про проходження перевірки даного обладнання (на вашу вимогу).
  2. Процес огляду має відбуватися у присутності щонайменше двох понятих (свідків). Варто зазначити, що ці люди не повинні бути співробітниками поліції.
  3. Також слід зазначити, що цей огляд має бути відображено в протоколі, до якого поліцейський повинен додати відповідний акт огляду.

Якщо алкометр показує присутність алкоголю в крові, а Ви не погоджуєтесь з даними результатами, то можете сміливо вимагати проходження даного огляду в медичному закладі. Цей факт поліцейський зобов'язаний зазначити в протоколі.

Тепер розглянемо процес проходження огляду у медичній установі:

  1. Якщо було виявлено відповідні обставини щодо цього огляду, він повинен проходити протягом двох годин з їх виявлення.
  2. Огляд проводиться у найближчому медичному закладі та у присутності поліцейського.

Відповідно до законодавства недостатньо підтвердити сам факт алкогольного чи наркотичного сп'яніння, необхідно ще підтвердити факт керування транспортним засобом. Тобто поліцейські мають надати до суду такі докази:

  • Ви були під впливом алкоголю чи інших речовин.
  • Ви були за кермом автомобіля.

Давайте розберемося, яким чином поліцейські можуть підтвердити факт керування транспортним засобом:

  1. Показання свідку, потерпілих або зрозумілих, що саме Ви були за кермом автомобіля.
  2. Фото, відеозйомка, у тому числі і Ваша, якщо Вас намагаються залучити за вчинення цього правопорушення.
  3. Протокол про скоєння цього правопорушення, який має бути складений у Вашій присутності. Якщо Ви з чимось не погоджуєтесь у цьому протоколі, то маєте зробити про це відповідні записи.

Звертаємо Вашу увагу на те, що як доказ керування транспортним засобом поліцейські можуть вказати в протоколі факт того, що ви були не пристебнуті, тому уважно читайте протокол і позначайте все, з чим ви не згодні.

Тільки знання всіх нюансів законодавства дозволить довести Вашу невинність у суді. Варто зазначити, що Ви маєте право відмовитися від будь-яких дій до приїзду вашого адвоката. Адвокатська агенція «Власенко, Берестової & партнери» готова відстоювати Ваші інтереси під час незаконної зупинки транспортного засобу поліцейськими або під час дорожньо-транспортної пригоди.

Про те, як повернути права водія за водіння у нетверезому вигляді Ви можете прочитати в нашій статті «Як уникнути позбавлення прав за алкогольне сп'яніння».

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...