Що потрібно знати беручи мікрозайм

Наразі в Україні люди все частіше вдаються до послуг з мікрокредитування, оскільки оформити такий кредит можна онлайн і майже одразу отримати гроші на картковий рахунок. Ця послуга приваблює людей тим, що достатньо паспорта для оформлення кредиту, замість кропіткого збору пакету документів і підтверджувати свою платоспроможність у банку. Проте саме цей факт збільшує ризики мікрофінансових організацій і за доступність людям доводиться платити дуже високою процентною ставкою, яка може становити 650% річних.

Незважаючи на свою популярність в Україні немає окремого закону, який би регулював відносини між МФО та позичальником і регулюються лише кількома правовими актами. Оформивши кредит у такій організації надалі люди стикаються з тим, що вони змушені виплачувати суми, які перевищують початкову суму вдвічі-втричі і навіть більше.

Проблема мікрокредитів не тільки у великих процентних ставках, а й у великих штрафах, які нараховуються, якщо позичальник не встиг вчасно погасити тіло кредиту.

Давайте розберемося, чому так і на що слід звернути увагу.

  1. Закон України "Про споживче кредитування" говорить нам, що якщо позичальник протягом 14 днів відмовляється від кредиту та повертає всю суму, то він не зобов'язаний платити жодних відсотків. Проте, МФО прописують у договорі пункт, згідно з яким з першого дня нараховуватимуться відсотки. Цей пункт незаконний, ось тільки довести свою правоту ви зможете у судовому порядку або звернувшись зі скаргою до Нацбанку. Варто зазначити, що в даному випадку судовий збір та послуги адвоката можуть значно перевищувати суму кредиту.
  2. У законі України «Про споживче кредитування» зазначено, що позичальник насамперед виплачує тіло кредиту, потім відсотки і вже наприкінці штраф. На жаль, багато МФО зобов'язують своїх клієнтів спочатку виплачувати штраф, потім відсотки і вже наприкінці тіло кредиту. Ця вимога суперечить законодавству України і є незаконною, тому ми рекомендуємо виплачувати такі кредити виключно у банку із зазначенням призначення платежу.
  3. Через невеликі суми позик мікрофінансові організації швидше за все не подаватимуть на вас до суду якщо ви перестанете виконувати свої зобов'язання за кредитом, а звернуться до колекторів. У такому разі будьте готові, що вам і вашим близьким будуть телефонувати колектори з вимогою повернути борг.

У зв'язку з тим, що для оформлення такої позики достатньо паспорта, то шахраї можуть на вас оформити кредит, про який ви навіть не знатимете. Перевірити кредитну історію ви можете на сайті Українського бюро. Якщо ви виявили, що на вас оформили кредит без вашого відома, то відразу звертайтеся до поліції з відповідною заявою.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...