Проблеми при розлученні

Реєструючи шлюб, подружжя сподівається прожити довге та щасливе життя разом. Але так не завжди. Як же зробити процес розлучення швидким і не витратним розглянемо в цій статті.

Для того, щоб розлучитися, до РАГСу подається заява. Відповідно до законодавства, розлучення проходить за взаємним бажанням або одноосібним. Якщо розлучення відбувається за обопільним бажанням, і подружжя не має неповнолітніх дітей, а також у процесі не виникає суперечок, загальних зобов'язань тощо, то проблем виникнути не повинно. Після того як заява про розлучення була подана, то у встановлені законом терміни видається свідоцтво про розлучення.

У другому випадку розлучення має свої нюанси. Чоловік може подати заяву в таких випадках: один з подружжя недієздатний, або зниклим безвісти. У цьому випадку додатково подаються документи, що підтверджують громадянський стан.

При неможливості явки одного подружжя для розірвання шлюбу, він повинен надати заяву, про згоду розірвання шлюбу без його присутності, завірену нотаріально. Також у заяві має бути зазначено, що відсутня сторона згодна розірвання шлюбу. Коли розлучення відбувається через суд, поважною причиною неявки на засідання може бути (при наданні відповідних документів, що підтверджують):

  • лікування у стаціонарі;
  • проживання/тривале відрядження за кордоном;
  • тяжке захворювання та/або інвалідність;
  • перебування одного з подружжя у в'язниці.

У цих випадках шлюб може бути розірваний заочно.

Розірвання шлюбу з іноземцем

Якщо подружжя проживає на території України, необхідно подати відповідну заяву до РАГСу або суду. Присутність іноземного громадянина є необов'язковою. При розлученні українця в іншій країні необхідно звернутися до посольства чи консульства. У такому разі обов'язковими умовами для розлучення є наявність спільної заяви та відсутності спільних дітей.

Одним із варіантів полегшення шлюборозлучного процесу є шлюбний договір або контракт. Він має бути грамотно складений і завірений у нотаріуса. У договорі можна передбачити всілякі варіанти факторів розірвання шлюбу, з ким залишаться діти, як поділити спільно нажите майно. Шлюбний договір можна змінювати, складати новий протягом шлюбу, якщо з'являються якісь нові умови, майно, діти. Варто зауважити, що угода про поділ майна не може бути складена на користь однієї людини. Кожен із подружжя, у разі розірвання шлюбу, повинен отримати приблизно половину від загального майна. Якщо виникають будь-які суперечки, краще звернутися до адвоката з розподілу майна.

Докладніше про поділ майна читайте у нашій статті «Розділ майна при розлученні»

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...