Кредитний спір у суді

Ситуації коли позичальник оформив кредит у банку, стабільно його виплачував, а потім трапилися непередбачені життєві обставини, через які виникла заборгованість за кредитом стали буденними у нашому житті. У цьому випадку не варто хвилюватися передчасно, оскільки банки не завжди подають позов на боржника до суду. У деяких ситуаціях їм це економічно невигідно.

Якщо Ви взяли кредит на суму до 20 000 грн, то шанс того, що банк звернеться до суду, не перевищує 10%. При сумі від 20 000 грн до 50 000 грн, то банки подають до суду приблизно у кожному другому випадку. А ось за великих сум або якщо ви оформляли кредит на машину чи житло, то суду вже не уникнути. Проте, банки досить часто роблять помилки, які досвідчений адвокат із кредитних спорів може використати на користь клієнта.

Найпоширенішими проґалинами є помилки в договорах, які не відповідають вимогам законів України «Про захист прав споживачів» та «Про банки та банківську діяльність». Ці помилки може виявити лише досвідчений адвокат.

Ще однією поширеною помилкою є подання заяви до суду після закінчення строків позовної давності.

Виявивши дані помилки, суд може визнати недійсними як окремі пункти, так і весь договір в цілому.

Що робити, якщо на Вас подали до суду?

В ідеалі, Вам на пошту має прийти лист із повідомленням, проте на практиці це не завжди так. Якщо ви не отримали повідомлення і суд пройшов без Вашої участі, то не варто засмучуватися. Насамперед Вам необхідно звернутися до досвідченого адвоката, який зможе скасувати прийняті рішення та відновити слухання спочатку.

Основні стратегії поведінки у суді

  1. Пошук помилок у кредитних договорах. Якщо в договорах присутні пункти, які суперечать вищезгаданим законам, то іноді виходить заперечити певні пункти та договір загалом.
  2. Затягувати процес. Цей спосіб можна використовувати у тому випадку, якщо Ви готові погасити кредит, але не зійшлися з банком у сумі. У такому разі можна затягнути процес скаргами, позовами чи клопотаннями, щоб банку пішов вам на зустріч.
  3. Першому подати позов. Цей спосіб можливий у тому випадку, якщо дії банку суперечать чинному законодавству, і Ви його у цьому викрили.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...